Önálló Tanulási Program

A tréning anyaga Önálló Tanulási Programmal (önsegítő DVD és Munkafüzet) és a stresszről szóló pszichoedukációs ismeretterjesztő filmmel (Se veled, se nélküle: A stressz) is kiegészíthető.


Se Vele, se nélküle: a stressz

A magyar származású világhírű tudós, Selye János szavait idézve:” A stressz az élet sava-borsa”.
Stressz nélkül az életünk unalmas, sótlan lenne, de ha tartósan nyomaszt, a legkülönbözőbb betegségek okozójává válhat. A krónikus stressz depresszióhoz, gyomorfekélyhez, szívinfarktushoz és más súlyos betegségekhez vezethet. A nem megfelelően kezelt krónikus stressz következményként ma tíz magyar férfiból csupán hat ünnepelheti meg a 65. születésnapját. Egy magyar nő 5 évvel él kevesebbet, mint az EU országainak az átlaga. Mit jelent, mit üzen ez a fogalom a számunkra?

Mit tehetünk azért, hogy a stressz valóban életünk előremozdítója lehessen?
A filmben látható jelenetek tipikus helyzeteket mutatnak be, amelyekben mindenki ráismerhet a mindennapjaira. Rácsodálkozhat, nevethet rajta, ugyanakkor a film megoldást is kínál egy-egy helyzet optimális kezelésére. A filmben megszólaló szakértők különböző technikákat ismertetnek, melyek segítenek a stresszhelyzetek oldásában, a konfliktusok megelőzésében. Olykor elegendő egy jó zene, egy kis séta vagy egy kiadós alvás, ahhoz, hogy segítsünk szervezetünknek megpihenni és lelkünknek feltöltődni. Azonban ha mindennapjainkban sok a stressz, érdemes tudatosan odafigyelni feszültségeink csökkentésére és aktív stresszkezelő technikákat is alkalmazni.
Stresszkezelő stratégiáinkat minden életkorban fejleszthetjük és soha nem késő segítséget kérni sem.

Szakértők:  Kopp Mária prof. dr. 
Túry Ferenc prof. dr.
Stauder Adrienne dr.
Kovács Mónika Erika dr.
Cserháti Zoltán dr.
Williams ÉletKézségek Munkacsoport

Játékidő: 75 perc (3x25perc)